recomandă CriniDent:

Google și Facebook

extractie masea de minte Craiova

De ce extragem măseaua de minte?

Măseaua de minte este, poate, cel mai popular dinte datorită denumirii sale. Totuși, contrar numelui, dezvăluim faptul că nu are nicio legătură cu inteligența. De fapt, extragem adesea măseaua de minte pentru că erupe greșit sau creează disconfort, punând în pericol restul dentiției. Desigur, păstrăm acest dinte dacă erupe normal și nu ne deranjează.

Ce este măseaua de minte?

Măseaua de minte, molarul de minte sau al treilea molar este ultimul dinte care apare pe arcadă, fiind și ultimul dinte care erupe din punct de vedere cronologic. Această măsea are o morfologie diferită față de celelalte, adică suprafața sa arată altfel și nu se încadrează într-un tipar anume precum ceilalți dinți de pe arcadă. În general, molarul trei este mai scurt și mai robust. Strămoșii noștri mestecau alimente dure, așa că aveau nevoie de o dentiție care să suporte presiunile mari. Modificarea anatomiei noastre și schimbările de dietă au scos din “funcție” acest dinte, iar acum nu mai are un rol specific. Dacă erupe corect, se poate igieniza și ne ajută în masticație nu este necesară extracția lui.

extractie masea de minte Craiova

La ce vârstă erupe măseaua de minte?

Molarul de minte erupe după vârsta de 17 ani, apariția sa fiind normală chiar și pentru adulții care au trecut de 20 de ani. Măseaua de minte rămâne uneori inclusă în os, fără a-și face apariția la suprafață, astfel că unii pacienți nu știu de existența ei până nu se prezintă la stomatolog cu radiografii dentare. De fapt, lipsa totală a molarului trei este un fenomen frecvent. Agenezia (lipsa mugurelui dentar, așadar incapacitatea formării dintelui) molarului de minte nu este o afecțiune care să aibă un impact negativ asupra dentiției, căci echilibrul ei nu depinde de această măsea.

Ce simptome pot avea când erupe măseaua de minte?

Unii dintre noi vom avea măsele de minte erupte “peste noapte”, adică fără să avem vreun simptom sau să sesizăm erupția lor. Totuși, este normal și frecvent ca molarul trei să erupă însoțit de următoarele simptome:

  • dificultăți de masticație;
  • durere locală;
  • febră;
  • umflarea și inflamarea gingiei;
  • presiune resimțită local sau chiar pe întreaga arcadă dentară;
  • dificultate în a deschide gura complet.

extractie masea de minte Craiova

Aceste simptome, deși deranjante, ar trebui să se amelioreze în câteva zile, până la 2 săptămâni. Dacă molarul de minte erupe cu simptome agresive, care nu par să cedeze, e timpul pentru o vizită la medicul stomatolog.

De ce extragem măseaua de minte?

Am menționat faptul că molarul de minte nu trebuie neapărat extras dacă erupe corect și totuși, această intervenție este una întâlnită frecvent. Motivul constă de obicei în poziția defectuoasă a molarului. Nu numai că acesta poate erupe într-o poziție greșită, fie înghesuind dinții vecini, dar se întâmplă frecvent să nu erupă complet și să rămână acoperit parțial de gingie. Spațiul dintre țesutul gingival care acoperă măseaua și măseaua propriu-zisă devine un mediu ideal pentru acumularea plăcii dentare și a resturilor alimentare, provocând infecția numită pericoronarită.

Mai mult decât atât, măseaua de minte rămâne adesea inclusă în os, adică nu erupe niciodată la suprafață, poziționându-se oblic sau orizontal și impactând rădăcina dintelui vecin. Acest lucru se traduce în modificarea poziției fiziologice a dinților și/sau compromiterea integrității dintelui vecin. Extracția unui molar de minte inclus se numește odontectomie.

Extragem măseaua de minte și la indicația medicului specialist ortodont, atunci când pacientul are nevoie de spațiu pe arcadă în timpul unui tratament ortodontic. Pentru că este plasat ultimul pe arcadă, molarul trei este dificil de igienizat și predispus la carii. Anatomia sa nu permite un tratament de canal corect, ceea ce înseamnă că extracția este singura soluție în cazul cariilor profunde ale măselei.

Recuperarea după extracția măselei de minte

Extracția oricărui dinte presupune o perioadă de recuperare, iar molarul de minte nu face excepție. În primele câteva zile după intervenție, disconfortul și tumefacția feței sunt normale. Acestea trebuie să scadă pe măsură ce trece timpul, dar și să răspundă la analgezice. După 7 zile de la intervenție, scoatem firele de sutură, moment în care efectuăm și controlul. Astfel, ne asigurăm că operația a decurs normal și recuperarea se face în parametrii normali. Indicăm consumarea alimentelor moi, pe partea opusă extracției, aplicarea compreselor reci pe față și evitarea efortului fizic în primele zile post-operatorii. De asemenea, recomandăm evitarea consumului de băuturi carbogazoase sau fierbinți. De regulă, prescriem și tratament analgezic post-operator, astfel ca durerea să nu fie o problemă pentru tine după ce trece efectul anesteziei locale.

Cât costă extracția măselei de minte?

Se spune că sănătatea nu are preț, însă e normal să vrei să știi cât costă o astfel de intervenție pentru a fi pregătit atunci când vii la extracție. Prețul extracției molarului de minte diferă în funcție de gradul de dificultate și de tehnica necesară pentru extracție. Prețul acestei intervenții pornește de la 200 lei/molar și poate ajunge până la 500 lei, în cazul molarilor incluși.

Extracția măselei de minte este o intervenție de rutină pentru echipa CriniDent, și te asigurăm că stăpânim pe deplin tehnicile de chirurgie stomatologică. Știm că poate părea o procedură inconfortabilă pentru majoritatea pacienților, de aceea avem grijă să îți explicăm pe îndelete fiecare etapă și să te facem să te simți confortabil pe tot parcursul vizitei în clinică.

dr Razvan Ghita - stomatolog / dentist @ clinica CriniDent Craiova

Dr. Răzvan Ghiță
specialist chirurgie dento-alveolară
www.crinident.ro

extractie masea de minte Craiova

#odondectomie Craiova #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară Craiova #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay

Website-uri partenere

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

Lasă un comentariu

(Comentarii)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *