Ce este adiția osoasă?
Adiția de os este o procedură chirurgicală auxiliară folosită pentru refacerea de volum osos maxilar/mandibular pierdut, în cazul pacienților care au pierdut dinți și implicit volum osos sau suferă de probleme fizionomice și funcționale.
Cauzele pierderii osoase ale maxilarelor sunt:
- extracții dentare vechi neprotezate
- boala parodontală
- traumatisme/accidente dentare
- chisturi/tumori maxilare
- procesul fiziologic de îmbătrânire.
Adițiile osoase sunt necesare în următoarele situații:
- Pentru inserarea fermă a unui implant, asigurând astfel cantitatea osoasă necesară în jurul implantului. Dacă volumul osos este insuficient, nu se poate obține o stabilitate a implantului pe termen lung.
- În boala parodontală, atunci când s-a pierdut parodonțiul (osul și gingia). Se reduce mobilitatea dinților și oferă sprijin și stabilitate.
- Regenerarea defectelor osoase rezultate din îndepărtarea chisturilor maxilare.
- Pentru conservarea alveolei dentare în urma extracției, astfel reducându-se semnificativ resorbția osului.
- În defectele de os din zona maxilară posterioară. În urma pierderii dinților din aceasta zona, sinusul maxilar își mărește volumul și ososul scade cantitativ, fiind nevoie de augmentare sinuzală în urma elevării mucoasei sinusale (procedeu numit sinus lifting).
Intervenția chirurgicală de adiție osoasă
Există numeroase tehnici de adiție osoasă care sunt indicate de către medicul specialist în funcție de particularitățile cazului clinic. Tehnica se alege în urma unui consult clinic și a tomografiei computerizate. Când defectul osos este mic adiția osoasă se realizează în aceeași ședință cu inserarea implantului. În caz contrar, intervenția chirurgicală de adiție de os se realizează în 2 etape:
- adiția osoasă în prima ședință
- inserarea implantului (la 4-6 luni de la adiția osoasă).
Intervenția chirurgicală de adiție de os nu este dureroasă, realizându-se sub anestezie loco-regională și constă în incizia la nivelul gingiei și expunerea osului pentru adăugarea materialului de adiție care poate fi recoltat de la pacient sau un substitut artificial. Peste acest material se adaugă o membrană de colagen care ajută la crearea noului os.
Pacienții care beneficiază de aceste intervenții trebuie să respecte o serie de indicații post-chirurgicale pentru evitarea respingerii adiției osoase de către organism.
Dr. Iulia Tomescu
medic dentist, specialist în chirurgie dento-alveolară și parodontologie
www.crinident.ro
#sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandari aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDent
–
Lasă un comentariu
(Comentarii)