Avantaje și dezavantaje ale aparatului dentar / ortodontic
Aparatul dentar este un dispozitiv medical individual care are ca scop îndreptarea sau corectarea poziției dinților pe arcadă și rezolvarea problemelor funcționale, de masticație, vorbire și înghițire.
Ortodonția este necesară în principal în cazul copiilor, dar adesea utilă și la adulți. Chiar și medicii specialiști în ortodonție recomandă ca primul consult ortodontic să se facă în jurul vârstei de 4/7 ani, iar dacă se stabilește că pacientul are nevoie de aparat dentar să se procedeze după un plan de tratament bine structurat.
Te confrunți cu probleme de mai mult timp, dar crezi că nu este timpul să-ți pui aparat dentar? Haide să vedem împreună principalele avantaje și dezavantaje ale acestei opțiuni de tratament ortodontic.
Avantaje aparat dentar
- Util pentru a rezolva mai multe probleme concomitent: Unii pacienți au mai multe probleme cu privire la dinții, gingiile și maxilarul din jurul lor. Aparatul dentar, numit și aparat ortodontic, este un dispozitiv medical fixat pentru a îndrepta dinții, a închide corect maxilarul și pentru a corecta masticația.Elasticele aparatului dentar pot fi adaptate pentru a corecta multe probleme diferite în același timp. Asta înseamnă că un singur curs de tratament poate rezolva diverse afecțiuni, iar pentru mulți pacienți, acest lucru face ca aparatul dentar să fie cu adevărat util.
- Modele variate: Dacă îți făceai griji cum că nu ai arăta bine cu un aparat dentar, află acum că evoluția stomatologică este făcută pentru a scăpa de frici și dubii. Iar pentru asta avem următoarele variante:
– Tratamente ortodontice cu alignere: aceste gutiere sunt elemente de plastic transparent și foarte dur, invizibile și de ultimă generație.
– Aparat ortodontic fix: acesta este cel care, odată aplicat de stomatolog nu poate fi scos de către pacient. Cu ajutorul brackeților trece un arc metalic, care îl conectează, pune presiune și creează repoziționarea dinților.
– Aparat ortodontic mobil: permite îndepărtarea de către pacient în timpul nopții sau în timpul meselor. Aceste tipuri de aparate sunt utilizate în general în ortodonția interceptivă pentru a corecta comportamentul neadecvat.
Alegerea aparatului dentar este făcută de pacient, în funcție de gusturile sale personale împreună cu sfaturile medicului dentist care va găsi terapia ortodontică potrivită.
- Creșterea stimei de sine: Odată cu apariția rezultatelor stima de sine este profund îmbunătățită.
- Durerile și disfuncțiile articulare sunt evitate de la bun început, iar masticația este semnificativ corectată.
Dezavantaje aparat dentar
- Faptul că sunt vizibile:Cel mai evident dezavantaj al unui aparat dentar metalic este că se vede. Pentru unii oameni, acest lucru poate avea un impact major asupra încrederii în sine, deși în zilele de azi după cum am mai menționat și anterior, acestea sunt acum mult mai cool și mai moderne decât în trecut.
- Durata tratamentului:Terapia cu aparatele dentare poate dura de la câteva luni până la 3 ani, în funcție de complexitatea cazului tău. Este important de reținut doi factori:
– aparatul dentar mobil trebuie purtat conform numărului de ore indicat de medicul ortodont
– la sfârșitul tratamentului trebuie întotdeauna pus un aparat de reținere pentru a preveni întoarcerea dinților la poziția inițială - Dificultățile apărute în timpul tratamentului.
Persoanele care poartă aparat dentar trebuie să aibă grijă în ceea ce privește mâncarea și băutura. Unele alimente și băuturi ar trebui evitate cu totul, precum băuturile carbogazoase, curry și așa mai departe, toate acestea pentru a evita pătarea. Alte alimente care trebuie evitate: morcovi, prăjeli crocante, alimente tari deoarece necesită multă forță pentru a le mușca, ceea ce poate deteriora sârmele și brackeții. De evitat sunt și alimentele lipicioase, guma de mestecat, dar și caramelele care pot face mai mult rău decât bine zâmbetului tău.
Deși unele studii recomandă aparatele dentare fixe, fiind mai benefice ele au mai multe șanse să creeze iritații și disconfort, în comparație cu soluțiile dentare detașabile.
Un alt punct important este igiena regulată minuțioasă care trebuie practicată cu atenție de fiecare dată și care îți poate lua mai mult timp ca de obicei.
În concluzie, efectuarea unei vizite la medicul stomatolog în timp util și verificările regulate pot ajuta la prevenirea unor posibile probleme și la rezolvarea acestora. Acum că am făcut lumină la capitolul avantaje – dezavantaje, concluzia zilei este că, un aparat dentar are mai multe avantaje care îți pot face zâmbetul unic și corect. Cu cât ai mai mult curaj, cu atât vei avea un zâmbet mai inspirat.
Dr. Raluca Puchiu
medic dentist, specialist ortodonție | ortopedie dento-facială
#fatete dentare Craiova #coroane dentare #fațetă ceramică #fațete Emax #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de dentist #dentist Craiova #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară Craiova #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #albirea dinților Craiova #fațete dentare #clinică stomatologie CriniDent #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații estetice #inlay/onlay/overlay #chirurgie orală #chirurgie dento-alveolară
–
Website-uri partenere
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
- strategie marketing medicină dentară
- promovare Facebook, Instagram, Tik Tok stomatologie
- dental web design wesbite stomatologie – website-uri medicină dentară
- branding stomatologie – dental branding, logo + identitate stomatologie
- tururi virtuae 360 Dental3DTour – prezentări interactive 360 grade, clinici de medicină dentară.
Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare
Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară
- cursuri de marketing pentru dentiști
- Dental Education MK.1 – curs marketing pentru dentiști antreprenori și manageri clinici dentare
Lasă un comentariu
(Comentarii)