recomandă CriniDent:

Google și Facebook

lichen plan: boala autoimuna, detectata la clinica CriniDent Craiova

Boala autoimună depistată în urma consultului stomatologic la CriniDent

Pacienta V.L, în vârstă de 64 ani, s-a prezentat la Clinica Stomatologică CriniDent, pentru o reabilitare orală completă.

În urma consultului stomatologic, se observă striuiri albicioase, nedureroase, organizate sub forma de dantelă sau asemănătoare unei ferigi, pe interiorul mucoasei obrajilor și pe limbă. Pe limbă am mai depistat o inflamație localizată în treimea anterioară, nedureroasă, pe care pacienta spune că o are de aproximativ 1 an.

În cadranul I avem și inflamație gingivală, cu o roșeață a gingiei și deshumarea acesteia. De asemenea, la nivelul unghiilor, se constată absența acestora, ceea ce ne duce cu gândul ca pacienta poate să prezinte lichen plan.

Lichenul plan este o afecțiune inflamatorie cronică, ce afectează pielea sau mucoasele. Cel mai des afectați sunt adulții de peste 40 ani. Aproape jumătate din pacienți prezintă și afectarea mucoasei orale, care este mai frecventă la femei decât în cazul bărbaților.

De ce apare lichenul plan?

Lichenul plan este o afecțiune autoimună, în care propriul sistem imunitar atacă anumite proteine din structura celulelor pielii și mucoaselor. Factorii implicați în apariția bolii sunt:

  • predispoziție genetică
  • stres psiho-afectiv
  • o afecțiune de tip zona zoster
  • o infecție virală sistemică (ex. hepatita C)
  • alergii de contact (materiale de obturații dentare).

lichen plan: boala autoimuna, detectata la clinica CriniDent Craiova

Tratament local pentru lichenul plan:

  • dermatocorticoizi aplicați topic
  • inhibitori topici de calcini neurină
  • infiltrații cu costercoizi
  • îndepărtarea iritanților locali.

Tratament sistemic pentru lichenul plan:

În cazurile de lichen plan gingival, simpla schimbare a lucrărilor și a obturațiilor vechi, cu unele din materialele moderne, și aplicarea procedurilor de laser terapie, pot duce la ameliorarea sau chiar dispariția leziunilor.

Pentru a gestiona cu succes manifestările acestei afecțiuni, este indicat să cereți ajutorul unui medic dermatolog.

dr Cristiana Nicolae - stomatolog / dentist @ clinica CriniDent Craiova

Dr. Cristiana Nicolae
medic dentist,
competență în implantologie orală și estetică dentară
www.crinident.ro

#sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandari aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDent

WEBSITE-URI PARTENERE

Cristian Nicolae Inspiration
CityDent
Vladenta
Banca Transilvania
Dental Marketing
#strategie marketing medicina dentara
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour
#dermamarketing
#promovare chirurgie estetica
#promovare clinica dermatologie
#verdemag
#magazin produse naturiste

Lasă un comentariu

(Comentarii)