De ce este important consultul stomatologic parodontal?
Un medic parodontolog este specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratarea infecțiilor și bolilor din țesuturile moi din jurul dinților. Ce este mai exact parodonțiul? Acesta este alcătuit din țesuturile moi care susțin dinții în poziție, atât osul, gingia, cât și ligamentul care leagă dintele de os și acționează ca un amortizor de forțe.
Boala parodontală este inițiată de inflamația gingiei, denumită și gingivită. După această inflamație, poate apărea parodontita, stadiu în care încep să apară pierderi de ligament, resorbție osoasă, retracții gingivale, iar în etapele avansate mobilități dentare.
Cum ne poate ajuta un consult parodontal?
Pentru a diagnostica boala parodontală sau a o evita este necesar un consult de specialitate la medicul parodontolog, care va solicita o radiografie de ansamblu a cavității bucale și va efectua o fișă parodontală clinică (parodontometrie).
Boala parodontală în principal este cauzată de toxinele din placa bacteriană care încep să atace țesutul moale sau gingival din jurul dinților. Pe măsură ce infecția progresează, începe să se adâncească în țesut, provocând inflamații sau iritații între dinți și gingii. Pungile parodontale fără un tratament corespunzător se adâncesc, iar țesutul care alcătuiește osul maxilar se retrage, de asemenea, poate provoca instabilitate sau chiar pierderea dinților.
Ce simptome avem în cazul unei boli parodontale
- Sângerări în timpul masticației sau în timpul periajului dentar: Sângerarea inexplicabilă în timpul consumului de alimente sau în timpul igienizării zilnice este unul dintre cele mai comune semne ale infecției parodontale.
- Respirație urât mirositoare: Halitoza continuă (respirația urât mirositoare) care persistă chiar și atunci când urmați o îngijire orală corectă, poate indica parodontoza, gingivita sau începutul unei infecții la nivelul țesuturilor gingivale.
- Retracție gingivală: Dinții cu aspect mai lung pot semnala retracția gingiilor și pierderea osoasă din cauza bolii parodontale. Pe măsură ce această boală progresează și atacă osul maxilarului (ancora care ține dinții în poziție), dinții se pot slăbi sau se pot pierde mai mult.
Tipuri ale bolii parodontale
- Gingivita: Gingivita este cauza unei igiene dentare incorecte, iar ceea ce trebuie să reținem este că, în acest punct, boala parodontală este în stadiul reversibil. În cazul unei gingivite dentare gingiile pot fi roșii, inflamate, pot sângera și pot resimți o sensibilitate crescută.
- Boala parodontală moderată: Parodontita se extinde sub linia gingiilor, afectând dinții, și deteriorând osul maxilarului, ducând la pierderea dinților și la atrofia oaselor maxilare.
- Boala parodontală avansată: Pungile gingivale care depășesc 6-7 mm sunt de obicei însoțite de pierderea osoasă și recesiunea gingiilor. În acest caz, structurile care mențin dinții pe poziție fixă și distrugerea osului progresează într-un ritm alert.
- Parodontita cronică: Parodontita cronică apare la orice vârstă și este frecvent întâlnită la adulți. Aceasta este reprezentată de inflamația țesuturilor gingivale care susțin dinții și descriu pierderea densității osului în care se află dinții.
- Boala parodontală necrozantă: Întâlnim acest tip de parodontoză în cazul pacienților care suferă de anumite boli sistemice. Necroza semnifică moartea țesuturilor vii, afectează țesuturile gingivale, ligamentele parodontale și osul alveolar.
Ce sfaturi și tratamente sunt recomandate?
Este recomandat să practicați o bună igienă orală, să folosiți atât ața dentară, dușul bucal cât și apa de gură. Toate acestea vă pot ajuta sistemul dumneavoastră dentar împotriva bacteriilor.
Înainte de a iniția orice tratament stomatologic, parodontologul examinează pe larg gingiile, osul maxilarului și starea generală a dinților. Atunci când gingivita sau boala parodontală este diagnosticată, medicul parodontolog poate ajuta cu o serie de opțiuni chirurgicale și non-chirurgicale disponibile pentru a trata infecția.
Atunci când vorbim de tratamente parodontale non-chirurgicale ne referim la igienizarea profesională curățând tartrul și placa bacteriană care se depune deasupra gingiei și sub gingie. Pe lângă acestea avem tratamentul cu antibiotice și gutierele medicamentoase. În ceea ce privește tratamentele pentru inflamarea gingiilor, acestea sunt complexe, realizate cu laserul dentar și urmăresc stoparea în evoluție a bolii. Grefele de țesut moale sunt utilizate pentru a repara retracțiile gingivale, oprind agravarea și distrugerea de țesut osos.
Vă așteptăm la clinica CriniDent pentru tratamente complexe și sigure. Zâmbetul tău contează.
Dr Andrada Dilof
medic dentist stomatologie generală, rezident parodontologie
fatete dentare Craiova, coroane dentare, fațetă ceramică, fațete Emax, sigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiova, sinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentara, igiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiova, tratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentare, parodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasunete, profilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonție, albire dentară, albirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlay, chirurgie orală, chirurgie dento-alveolară
–
Website-uri partenere
- Cristian Nicolae Inspiration
- CityDent
- Vladenta
- Banca Transilvania
- Dental Marketing
- Derma Marketing
- Medica Marketing
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
- strategie marketing medicină dentară
- promovare Facebook, Instagram, Tik Tok stomatologie
- dental web design wesbite stomatologie – website-uri medicină dentară
- branding stomatologie – dental branding, logo + identitate stomatologie
- tururi virtuae 360 Dental3DTour – prezentări interactive 360 grade, clinici de medicină dentară.
Lasă un comentariu
(Comentarii)