recomandă CriniDent:

Google și Facebook

stomatologie Craiova, dentist Craiova, detartraj

Despre aftele bucale

Aftele bucale sunt mici formațiuni dureroase, de culoare albă, înconjurate de o zona roșiatică. Prezența lor poate îngreuna masticația și vorbirea. Medicul stomatolog va diagnostica aftele bucale printr-o simplă examinare a cavității bucale. Acestea apar la nivelul mucoasei cavității bucale (la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limbă și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor). Uneori aftele bucale se pot extind pe faringe, laringe și esofag.

stomatologie Craiova, dentist Craiova, detartraj

Care este cauza aftelor bucale?

Nu este cunoscută cauza exactă a apariției aftelor bucale, însă sunt incriminați o mulțime de factori de risc care favorizează producerea acestora, precum:

 • sistemul imunitar slăbit
 • fumatul
 • anumite paste de dinți ce au lauril sulfat de sodiu în compozitie
 • carențe de fier, zinc, vitamina B12 și acid folic
 • leziuni minore provocate de anumite lucrări dentare
 • mușcatul obrajilor sau periatul prea energic
 • anumite bacterii precum Helicobacter Pylori (bacteria ce cauzeaza ulcerul gastric)
 • reactiile alergice la anumite bacterii din cavitatea bucală
 • sensibilitatea la anumite alimente picante sau acide, ciocolată, brânzeturi, ouă, cafea, nuci, căpșuni
 • unele medicamente.

stomatologie Craiova, dentist Craiova, detartraj, tratamente laser

Există trei tipuri de afte bucale:

 • afte bucale minore: acestea sunt cele mai comune afte; au formă ovală, cu margini roșii, nu depășesc un centimetru și se vindecă în aproximativ o săptămână, fără să lase cicatrici.
 • afte bucale majore: acestea sunt mai puțin frecvente, sunt mai mari și mai dureroase. Vindecarea lor poate dura până la o lună și, de multe ori, lasă cicatrici. Sunt mai frecvente în rândul persoanelor care au avut anterior o formă de aftă. Cauza apariției lor poate fi o altă problemă de sănătate, un sistem imunitar slăbit, boala Crohn sau un deficit de vitamine.
 • afte herpetiforme: acest tip de afte este foarte rar și se prezintă ca o grupare de ulcerații minuscule, cu margini neregulate. Ele se vindecă într-o săptămână și nu lasă cicatrici. Persoanele vârstnice sunt mai predispuse la a dezvolta această formă de afte.

Cum se tratează aftele bucale?

Tratamentul aftelor bucale se bazează pe solutii dezinfectante,  vitaminizante, realizarea corectă a igienei orale și evitarea substanțelor iritante. Se pot face badijonări locale cu glicerină boraxată, violet de gențiană 1%, xilină 2%: Clătiri bucale cu soluții alcaline (o lingurița de bicarbonat de sodiu la un pahar de apă călduță), cu soluții slab antiseptice, cu ceai de mușetel. De asemenea, se mai pot trata cu vitamine precum B6, B1,vitamina C, sau acid folic.

Tratament afltelor bucale cu laser

Tratamentul cu laser acționează asupra aftelor indiferent de stadiul de dezvoltare a leziunii, grabește vindecarea și durerea este redusă iar afta este oprită din evolutie. În urma tratamentului cu laser, leziunea se retrage și se vindecă. Tratamentul cu laser durează aproximativ 2 minute și în funcție de stadiul și întinderea leziunii, el poate fi repetat. După tratament zona va fi ușor amorțită, senzație care poate fi resimțită chiar câteva zile de la intervenție.

stomatologie Craiova, dentist Craiova, detartraj, tratamente laser

Dr. Delia Popescu
medic dentist, competență în endodonție
www.crinident.ro

#fatete dentare Craiova #coroane dentare #fațetă ceramică #fațete Emax #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de dentist #dentist Craiova #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară Craiova #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #albirea dinților Craiova #fațete dentare #clinică stomatologie CriniDent #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații estetice  #inlay/onlay/overlay #chirurgie orală #chirurgie dento-alveolară

Website-uri partenere

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

Lasă un comentariu

(Comentarii)