Încrustații dentare: întrebări și răspunsuri
Încrustațiile dentare sunt restaurări protetice de mici dimensiuni, unidentare (adică se folosesc pentru un singur dinte), care se asemănă cu obturațiile dentare. De fapt, putem spune că incrustațiile dentare sunt calea intermediară dintre obturații și coroane dentare, deoarece sunt soluția la care se apelează atunci când dintele nu mai poate susține o obturație, însă nu e distrus astfel încât să justifice aplicarea unei coroane dentare.
Despre cele 3 tipuri de încrustații dentare
Estetice și rezistente, incrustațiile dentare sunt de 3 tipuri – în funcție de numărul de suprafețe pe care le acoperă:
- inlay: restaurează 1-2 pereți ai dintelui;
- onlay: se întinde pe o suprafață mai mare, acoperind cel puțin 3 pereți ai dintelui;
- overlay: reconstituie complet suprafața ocluzală (masticatorie) a dintelui.
De ce se folosesc incrustațiile dentare?
Atunci când dinții suferă distrucții coronare semnificative, este posibil ca obturația să nu fie suficientă pentru restaurarea lor. Obturațiile de compozit presupun condensarea și fotopolimerizarea materialului direct în cavitatea carioasă curățată, procedeu care poate induce tensiune la nivelul pereților dentari. Acest aspect nu reprezintă o problemă atunci când dintele are pereți groși, însă cariile extinse sau fracturile dentare distrug mare parte din țesut, iar tensiunile create de fotopolimerizarea compozitului ar compromite rezistența dintelui.
Motivul pentru care optăm pentru incrustații și nu pentru coroane dentare stă în cantitatea de țesut dentar dur: dacă avem pereți suficienți să susțină un inlay sau onlay, nu vom alege o coroană dentară care necesită șlefuire din dintele sănătos.
Care este diferența dintre incrustațiile dentare și obturațiile?
Restaurările de tip inlay, onlay și overlay sunt create în afara cavității bucale, de către un tehnician dentar, pe baza unei amprente dentare. Din acest motiv, sunt necesare 2 ședințe la stomatolog pentru restaurarea unui dinte cu un inlay sau onlay.
Incrustațiile estetice sunt fabricate din compozit, zirconiu sau ceramică, dar acestea pot fi și din aur. Acestea din urmă nu mai sunt populare, în special din cauza costurilor de fabricație și a culorii aurii, însă restaurările protetice din aur se bucură de cea mai mare rezistență și biocompatibilitate (în comparație cu celelalte metale folosite). Spre deosebire de obturații, incrustațiile se cimentează în cavitatea dintelui.
Obturațiile dentare clasice necesită o singură ședință și se folosesc materiale precum compozit sau amalgam pentru fabricarea lor.
Care sunt avantajele incrustațiilor de tip inlay/onlay/overlay?
- În situațiile potrivite, preferăm incrustațiile dentare datorită multiplelor avantaje:
rezistența crescută: nu numai că incrustațiile sunt foarte rezistente la fracturi, dar și dintele beneficiază de aceeași proprietate prin crearea de corp comun; - adaptabilitate excelentă: metoda de fabricare a incrustațiilor îi permit tehnicianului, dar și dentistului, să le adapteze perfect pe dinte, reducând semnificativ riscul cariilor secundare;
- precizia: refacerea punctului de contact în cazul cariilor interdentare este mult mai precisă atunci când se folosesc incrustații în locul obturațiilor;
- estetică superioară: incrustațiile dentare se fabrică luând în considerare culoarea dintelui natural, și spre deosebire de obturații, nu își schimbă culoarea în timp. Incrustațiile de aur fac excepție de la această proprietate.
Cum știu dacă am nevoie de o încrustație sau o obturație?
Medicii stomatologi din echipa CriniDent îți vor prezenta mereu toate opțiunile de tratament, având grijă să sublinieze avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Atunci când situația permite sau impune, vom vorbi despre inlay, onlay sau overlay ca și soluție protetică pentru a ne asigura că iei o decizie potrivită nevoilor tale.
Dr. Cristiana Nicolae
medic dentist, competențe implantologie / estetică dentară
#fatete dentare Craiova #coroane dentare #fațetă ceramică #fațete Emax #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de dentist #dentist Craiova #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară Craiova #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #albirea dinților Craiova #fațete dentare #clinică stomatologie CriniDent #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații estetice #inlay/onlay/overlay #chirurgie orală #chirurgie dento-alveolară
–
Website-uri partenere
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
- strategie marketing medicină dentară
- promovare Facebook, Instagram, Tik Tok stomatologie
- dental web design wesbite stomatologie – website-uri medicină dentară
- branding stomatologie – dental branding, logo + identitate stomatologie
- tururi virtuae 360 Dental3DTour – prezentări interactive 360 grade, clinici de medicină dentară.
Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare
Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară
- cursuri de marketing pentru dentiști
- Dental Education MK.1 – curs marketing pentru dentiști antreprenori și manageri clinici dentare
Lasă un comentariu
(Comentarii)