Detartrajul în prevenirea bolii parodontale
Este important detartrajul atunci când vorbim despre măsurile de prevenție împotriva parodontozei? Iată câteva răspunsuri din partea colegei noastre Dr. Delia Popescu, medic dentist cu experiență la CriniDent Craiova.
Tartrul este unul din factorii care favorizează debutul bolii parodontale. Acesta se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene de către sărurile de calciu din saliva. Igienizarea cavității bucale prin detartraj în mod regulat, la intervale stabilite de către medicul stomatolog în functie de calitatea salivei și a obiceiurilor alimentare, este fundamentală pentru a proteja dantura de efectele negative pe care le poate provocă depunerea tartrului. Detartrajul, atât procedura cu ultrasunete cât și air-flow reduce riscul apariției unor boli sistemice.
Unii dintre pacienții care nu beneficiază în mod regulat de detartraj, prezintă sângerări gingivale în momentul periajului sau atunci când consumă alimente dure. Tartrul, pe langă componenta mecanică de iritare a dinților, reprezintă și un vast rezervor de bacterii, care pot întreține procese carioase de vecinatate și pot menține un mediu septic periculos în organism.
Igienizarea danturii cuprinde 3 etape care se desfășoară toate în aceeași ședință de tratament:
- detartrajul: are rolul de a îndepărta depozitele de tartru;
- periajul profesional: îndepărtează resturile mici de tartru și placă bacteriană;
- air-flow-ul: un jet de pulbere cu bicarbonat de sodiu și aer, care îndepărtează petele, colorațiile extrinseci de pe suprafețele dinților. Cu ajutorul tehnicii air-flow, avem acces în spațiile interdentare și ușor subgingival, care nu se pot igieniza cu ajutorul tehnicii cu ultrasunete: reprezintă o etapă importantă a igienizării, fără de care aceasta nu este completă.
Există unele nelămuriri în ceea ce privește efectele, beneficiile și urmările detartrajului, astfel că le vom analiza și sintetiza în cele ce urmează:
- detartrajul se recomandă o dată la 6 luni, în cazul pacienților sănătoși cu o igienă orală corectă. În cazul persoanelor cu gingivită recidivantă, boala parodontală, pacienții purtători de aparate dentare, fumători sau diabetici, detartrajul se recomandă o dată la 3-4 luni.
- dinții devin mai albi și mai curați odată cu efectuarea detartrajului, însă poate inverveni sensibilitatea dentară. Depozitele de tartru din spațiile interdentare și din șantul gingival presează gingia și o decolează de pe dinte. Detartrajul înlatură aceste depozite și lasă porțiuni initiale ale rădăcinilor dentare dezgolite, astfel că uneori poate să apară doar pentru câteva zile, o sensibilitate la anumiți stimuli (rece, cald, dulce). După câteva zile, gingia se reacolează pe dinte, iar sensibilitatea dispare.
- petele dispar în urma detartrajului, în timp ce cariile vor rămâne. Respectarea recomandărilor medicului stomatolog, inclusiv realizarea igienizarilor periodice la timp, sunt mai mult decât necesare și foarte importante pentru igiena bucală și starea generală de sănătate a organismului, deoarece tartrul neîndepărtat se acumulează în cantități din ce în ce mai mari, crescând mult riscul debutului bolii parodontale. Profilaxia, procedurile de prevenție ale afecțiunilor grave (precum boala parodontală) prin detartraj vă vor scuti de probleme importante de sănătate și tratamente costisitoare.
În clinica stomatologică CriniDent din Craiova vei beneficia de atenția specialiștilor noștri și un plan personalizat de prevenție, în funcție de particularitățile cazului și nevoile tale. Pentru că zâmbetul tău contează!
Dr. Delia Popescu
medic dentist
www.crinident.ro
–
–
#tratament boala parodontala #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDent
–
Lasă un comentariu
(Comentarii)