recomandă CriniDent:

Google și Facebook

clinica implantologie Craiova - estetica dentara

Epulisul – tipuri, cauze și tratament

Ce este epulisul?

Epulis este un termen generic care defineşte orice excrescenţă cu aspect aparent tumoral care se localizează la nivelul părţilor moi ale crestei alveolare. În fapt, termenul de epulis reuneşte, strict pe baza criteriilor clinice legate de aspectul proliferativ şi de localizarea la nivelul crestei alveolare, o serie de proliferări hiperplazice reactive sau/şi inflamatorii cu mecanism etiopatogenic extrem de divers.

Epulis fissuratum. De ce apare epulis fissuratum?

Epulis fissuratum mai este denumită și hiperplazie fibroasă inflamatorie, epulis dentar și hiperplazie fibroasă indusă de proteză dentară. Inflamatia este cauzată de iritarea cronică a zonei de mucoasă orală ce intră în contact cu protezele dentare. Deoarece osul alveolar care susține proteza prezintă modificări de volum în timp, poate induce o slabă adaptare a protezei dentare la nivelul câmpului protetic. O adaptare defectuasă a protezei la nivelul cavității orale poate duce la iritare cronică a anumitor zone ale mucoasei orale cu apariția consecutivă a unei formațiun de tip epulis.

Cine poate face epulis fissuratum?

Cel mai frecvent întâlnit este la vârstnici, deoarece nevoia de proteze dentare crește odată cu vârsta. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai puțin o problemă în zilele noastre, deoarece tehnologia dentară de întreținere și restaurare a dinților este mult mai avansată. Afecțiunea pare a fi mai frecventă la femei decât la bărbați.

stomatologie Craiova

Care sunt semnele și simptomele?

Leziunile formate din excesul de țesut sunt de obicei ferme, fibroase și roz. O parte a leziunii se găsește sub proteză, în timp ce restul iese în zona obrazului. Părțile interne și externe ale leziunii sunt separate de un șanț profund care corespunde cu poziția marginii protezei. Uneori, iritarea poate fi suficient de severă pentru a provoca roșeață și ulcerații, în special în partea de jos a canelurii unde se sprijină proteza.

Cum tratezi epulis fissuratum?

Leziunile de tip epulis fissuratum pot fi tratate chirurgical. Deși este foarte neobișnuit ca aceste leziuni să fie asociate cu carcinomul, ca măsură de precauție, leziunea eliminată trebuie trimisă pentru testare anatomo-patologică.

În afara tratamentului chirurgical de îndepărtare a leziunilor, un pas foarte important este remodelarea și readaptarea vechii proteze sau confecționarea unei noi proteze pentru a preveni iritarea mucoasei orale și dezvoltarea consecutivă a unei noi formatiuni de tip epulis fissuratum.

dr Razvan Ghita - stomatolog / dentist @ clinica CriniDent Craiova

Dr. Răzvan Ghiță
medic dentist, specialist chirurgie dento-alveolară
www.crinident.ro

#odondectomie Craiova #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDent #chirurgie dento-alveolară

WEBSITE-URI PARTENERE

Cristian Nicolae Inspiration
CityDent
Vladenta
Banca Transilvania
Dental Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
dermamarketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinici chirurgie estetică
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
dental education

Lasă un comentariu

(Comentarii)