Extracția dentară: când se recomandă, tipuri și sfaturi după intervenție
Stomatologia modernă recomandă în multe cazuri evitarea extracțiilor dentare, cu toate acestea, sunt cazuri în care extracția dentară este necesară. Intervenția chirurgicală de extracție a dintelui este efectuată doar atunci când nu sunt posibile alte metode de salvare a dintelui sau când dintele poate provoca complicații severe.
Îndepărtarea / extracția dinților, efectuată numai atunci când este absolut necesară, este efectuată în siguranță, rapid și fără complicații, de către medicii noștri chirurgi experimentați. Înainte ca dintele să fie îndepărtat, se efectuează obligatoriu o radiografie retroalveolară la dintele afectat pentru a ne asigura că acesta nu poate fi salvat.
Ce este mai exact extracția dentară?
Extracția dentară este o procedură chirurgicală prin care medicul stomatolog chirurg îndepărtează din alveolă (cavitatea unde se află dintele) un dinte bolnav care nu mai poate fi tratat. Este o procedură sigură, deoarece protejăm osul de traumă sau posibile complicații, asigurând astfel succesul unui posibil implant dentar, lucrare protetică etc.
Care sunt cauzele în care se recomandă extracția dentară?
- Carii dentare severe: Deseori cariile avansate care afectează nervul sunt tratate cu ajutorul unui tratament de canal (tratament endodontic), însă sunt cazuri în care cariile degradează o mare parte din dinte, ceea ce ne obligă să apelăm la intervenția de extracție dentară.
- Abces dentar: În cazul abcesului dentar sever se poate ajunge la soluția de a extrage dintele care altfel ar putea pune în pericol sănătatea pacientului.
- Dinți înghesuiți (ortodonție): Atunci când dinții nu au suficient spațiu în maxilar se poate recomanda extracția unui dinte pentru a restabilii poziția corectă a întregului sistem dentar.
- Molari de minte afectați: Dacă un molar de minte nu are loc să crească corect poate să provoace durere, infecție sau alte probleme dentare. În aceste cazuri, probabil că cea mai bun variantă este extracția acestuia.
Tipuri de extracții dentare
- Extracția dentară simplă: Acest tip de extracție este utilizată în momentul în care dintele este erupt și vizibil.
- Extracția dentară chirurgicală: Pentru a realiza o extracție corectă și sigură se efectuează o incizie în jurul dintelui, deoarece acesta – dintele bolnav – de cele mai mult ori nu este într-o stare normală.
- Extracția molarilor de minte (inclus, semi inclus sau erupt).
Ce trebuie să știi după intervenția unei extracții dentare?
- Nu clătiți gura după intervenție: Pentru a evita hemoragia, este indicat să nu clătiți gura timp de cel puțin 24 de ore, ca cheagul de sânge care se formează să nu se miște.
- Alimentație corectă: O vindecare corectă presupune și o alimentație atentă. Este necesar să avem o alimentație cât mai lichidă și să nu consumăm alimente sau băuturi fierbinți. Un sfat pe care medicul stomatolog chirurg îl subliniază imediat după procedură este să nu atingem zona respectivă cu limba ori cu mâna.
- Îngrijirea dentară: După 24 de ore, clătiți ușor cu o apă de gură și periați dinții cu o periuță de dinți cu peri moi. Locul intervenției nu trebuie periat cu putere, pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge. Folosiți o apă de gură specială, după cele 24 de ore pentru a menține locul cât mai curat și pentru a evita infecțiile.
- Respectarea tratamentului recomandat după intervenție: Imediat după extracția dentară este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic. Odată ce anestezicul dispare s-ar putea să aveți nevoie de analgezice pentru ameliorarea durerii.
- Îndepărtarea firelor de sutură: După 7 zile de la intervenție, pacientul trebuie să se prezinte la un control pentru îndepărtarea firelor care au ajutat la recuperare.
Ce variante de înlocuire avem după o extracție dentară la clinica CriniDent?
- Implanturi dentare: Un implant dentar este o soluție discretă, pe termen lung, pentru înlocuirea dinților lipsă. Un implant dentar în sine este un șurub de titan care este plasat direct în osul maxilarului, înlocuind rădăcina lipsă a dintelui.
- Protezele dentare: Protezele dentare sunt cadre detașabile pot înlocui unul sau mai mulți dinți „falși”. Sunt potrivite pentru umplerea mai multor goluri sau dacă nu aveți deloc dinți (edentație totală).
- Punți dentare: O punte dentară înlocuiește un dinte lipsă folosind cu un dinte „fals”. Puntea este o lucrare dentară lipită de dinții naturali învecinați.
La clinica CriniDent zâmbetul tău contează!
Dr. Răzvan Ghiță
medic dentist, specialist chirurgie dento-alveolară
fatete dentare Craiova, coroane dentare, fațetă ceramică, fațete Emax, sigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiova, sinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentara, igiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiova, tratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentare, parodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasunete, profilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonție, albire dentară, albirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlay, chirurgie orală, chirurgie dento-alveolară
–
Website-uri partenere
- Cristian Nicolae Inspiration
- CityDent
- Vladenta
- Banca Transilvania
- Dental Marketing
- Derma Marketing
- Medica Marketing
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
- strategie marketing medicină dentară
- promovare Facebook, Instagram, Tik Tok stomatologie
- dental web design wesbite stomatologie – website-uri medicină dentară
- branding stomatologie – dental branding, logo + identitate stomatologie
- tururi virtuae 360 Dental3DTour – prezentări interactive 360 grade, clinici de medicină dentară.
Lasă un comentariu
(Comentarii)