recomandă CriniDent:

Google și Facebook

dentist Craiova, stomatologie Craiova

Ți-e frică de dentist? Iată cum treci peste dentofobie!

Doar gândul că ai nevoie de o programare la dentist te neliniștește? Frica de stomatolog, sau dentofobia, este des întâlnită în rândul pacienților. Un nivel moderat de anxietate atunci când pășești în cabinet este firesc, însă dentofobia se manifestă printr-o frică excesivă de dentist.

dentist Craiova, fatete dentare Craiova

Ce anume declanșează frica de dentist?

De regulă, pacienții care resimt frică față de dentist au avut parte de experiențe negative în trecut. Tratamente dureroase, umilirea pacientului sau tratamente cu evoluție negativă – toate aceste aspecte pot declanșa reticența față de dentist, iar pacienții refuză să se mai prezinte la cabinet chiar și atunci când problemele se agravează. Pacienții cu dentofobie au îngrijorări diferite, iar temerile lor se bazează cel mai adesea pe:

  • Teama de durere: Tratamentele efectuate fără anestezie, în special în perioada copilăriei, își lasă des amprenta asupra pacienților. Cei mai mulți dintre aceia cu dentofobie au avut parte de ședințe dureroase la dentist. Totuși, trebuie să știi că instrumentele și aparatura de azi ne permit să intervenim minim invaziv, iar administrarea anesteziei locale se face chiar și în cazul tratamentului cariilor mici. O problemă stomatologică ignorată nu va trece de la sine, iar șansele ca aceasta să provoace durere acută sunt mari. Mai mult decât atât, tratamentul va fi unul mai complex și mai costisitor, ceea ce va exercita un stres mai mare.
  • Frica de sânge: Unii pacienți nu suportă imaginea sângelui, manifestând hemofobie (frica de sânge) exprimată fizic prin leșin sau atacuri de panică. E important să știm acest lucru despre tine încă de la început, pentru a ne lua măsurile necesare. Vom evita situațiile în care poți vedea sânge dacă vorbim despre acest lucru și colaborăm.
  • Frica de ace: Tripanofobia, sau frica de ace, este o altă frică din care derivă reticența fața de medicul dentist. Anticiparea situației în care se vor folosi ace (de exemplu, pentru anestezie) provoacă anxietate sau chiar manifestări fizice în cazul unor pacienți. Trebuie să știi că acele folosite în zilele noastre sunt extrem de fine, astfel încât nu vei simți injectarea anesteziei. De asemenea, tehnicile de injectare au evoluat, astfel că avem capacitatea să facem experiența cât mai confortabilă pentru pacienți.
  • Rușine: Deși senzația de rușine nu se cataloghează ca fiind neapărat o frică, mulți pacienți evită să se prezinte la stomatolog din cauza jenei pe care o au în fața medicului dentist față de situația sănătății orale pe care o au. Sarcina noastră este de oferi servicii de calitate, la care să apelați cu încredere și nu să creăm disconfort emoțional. În plus, de-a lungul timpului ne-am întâlnit cu foarte multe situații – șansele ca problemele tale să fie nemaiîntâlnite sunt foarte mici. Chiar și așa, nu vom judeca niciodată un pacient pentru starea sa de sănătate. Nu numai că stă în obligațiile unui medic să păstreze o atitudine profesională și să evite cu orice preț să îl facă să se simtă jenat, dar stă și în caracterul nostru personal.

Cum poți trece peste frica de dentist?

Teama de stomatolog se poate atenua prin comunicare și formarea unei relații pozitive cu medicul tău. Vorbește despre ce te doare, dar și despre ce te îngrijorează, oferindu-i medicului șansa de a-ți fi de un real folos. Cea mai frecvent folosită metodă de tratament a dentofobiei ușoare este cea de desensibilizare. Expunerea la stimuli declanșatori treptat, într-un mediu sigur, și cu control total asupra situației te poate ajuta să treci peste teamă.

Cazurile severe de dentofobie pot fi ameliorate sau vindecate prin terapii cognitiv-comportamentale, solicitând ajutor specializat în psihoterapie.

Dentofobia este unul din motivele pentru care pacienții refuză să se prezinte la medicul dentist ani la rând, ceea ce duce numai la agravarea problemelor de sănătate. E important să explorezi toate opțiunile disponibile pentru a trece peste această frică pentru a-ți salva dinții și pentru a-ți proteja calitatea vieții.

Personalul medical din clinica dentară CriniDent are sarcina de a oferi fiecărui pacient confort fizic și psihic pe tot parcursul vizitei în clinică. Te tratăm cu empatie și îți explicăm fiecare pas al procedurilor, astfel încât să nu fi luat pe nepregătite și să te poți relaxa cât timp noi efectuăm procedurile stomatologice. Pentru a-ți oferi cele mai bune servicii, avem nevoie să discutăm orice temere sau întrebare pe care o ai, pentru a putea preîntâmpina situațiile neprevăzute.

dr Delia Popescu, dentist @ clinica CriniDent Craiova

Dr. Delia Popescu
medic dentist, competență în endodonție
www.crinident.ro

dentist Craiova, fatete dentare Craiova

#fatete dentare Craiova #coroane dentare #fațetă ceramică #fațete Emax #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de dentist #dentist Craiova #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară Craiova #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #albirea dinților Craiova #fațete dentare #clinică stomatologie CriniDent #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații estetice  #inlay/onlay/overlay #chirurgie orală #chirurgie dento-alveolară

Website-uri partenere

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

Lasă un comentariu

(Comentarii)