recomandă CriniDent:

Google și Facebook

tensiune arteriala in stomatologie - clinica dentara CriniDent

Pacientul hipertensiv în cabinetul de medicină dentară

Tensiunea arterială este unul dintre cele mai bune instrumente de verificare a stării de sănătate. Este un număr pe care il ținem minte și pe care îl putem monitoriza constant. Tensiunea arterială optimală este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg), conform ghidului Societății Europene de Hipertensiune.

tensiune arteriala in stomatologie - clinica dentara CriniDent

Peste ce valori putem vorbi despre hipertensiune arterială?

În cazul în care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arterială, o afecțiune care, neținută sub control, crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și boală renală.

Hipertensiunea arterială în stomatologie

Hipertensiunea reprezintă afecțiunea cardiovasculară cea mai răspândită. Dintre toate categoriile de pacienți care se adresează cabinetelor stomatologice în vederea efectuării tratamentelor de specialitate, de departe cel mai provocator este pacientul hipertensiv, din cauza riscurilor induse de afecțiunea cardiovasculară. Managementul pacientului hipertensiv impune o colaborare între medicul stomatolog și medicii specialiști implicați în tratamentul afecțiunii de bază. Tratamentul stomatologic trebuie efectuat cu maximă atenție, conferind pacientului minimum de stres și de durere, cu respectarea unor protocoale stricte.

tensiune arteriala in stomatologie - clinica dentara CriniDent

Cum detectează medicul dentist problemele leghate de hipertensiune?

Anamneza pacientului cardiovascular reprezintă primul pas obligatoriu înaintea efectuării oricărei manopere stomatologice.

Cunoașterea amănunțită a istoricului medical al pacientului conferă un grad sporit de siguranță atât medicului, cât și pacientului. Este necesară o bună colaborare interdisciplinară a medicului stomatolog cu medicul de familie și medicii specialiști implicați în tratamentul pacientului, prin accesarea scrisorilor medicale ce conțin informațiile exacte necesare unei bune practici medicale.

Rolul medicilor de familie este, în acest caz particular al pacientului hipertensiv, de a îndruma pacientul spre cabinetul stomatologic pentru asanarea tuturor focarelor de infecție dento-parodontală și de eliminare a durerilor cu repercusiuni asupra aparatului cardiovascular.

Conduita terapeutică în cazul pacienților cu hipertensiune arterială, impune:

  • Menținerea medicației de fond.
  • Stabilirea programărilor în timpul dimineții.
  • Administrarea unei premedicații sedative la indicația medicului cardiolog.
  • Monitorizarea tensiunii arteriale la începutul tratamentului.
  • Ședințe de tratament scurte.
  • Administrarea anesteziei se va face cu acordul medicului cardiolog. Anestezia este un moment delicat al intervenției stomatologice la pacientul cu afecțiuni cardiovasculare din cauza temerii acestuia de a nu decompensa afecțiunea de bază. Adesea pacienții întreabă dacă nu cumva anestezia le este contraindicată. Răspunsul este categoric nu, anestezia locală este absolut sigură datorită seringilor speciale cu aspirație ce nu permit pătrunderea soluției anestezice în circulația generală. Anestezia locală reprezintă metoda cea mai sigură de a obține relaxarea pacientului și de evitare a stării sale de anxietate și temere legată de apariția durerii intraoperatorii. De asemenea, medicul poate lucra în liniște și siguranță că poate efectua corect manopera.
  • Este permisă folosirea anestezicului ce conține adrenalină într-un raport de 1:100000. Nu se folosește noradrenalina ca vasoconstrictor deoarece stimulează a-receptorii, crescând valorile tensionale. Nu se folosesc soluții anestezice cu catecolamine la pacienții ce primesc tratamente cu a-metildopa (Dopegyt, Aldomet).
  • Odată instalată anestezia, se poate trece la efectuarea tratamentului operator propriu-zis (extracții dentare, tratamente endodontice, tratamente parodontale), ce implică manevre blânde, lăsând în urmă, în cazul extracțiilor, plăgi parcimonioase, cu margini bine delimitate, ce se pot aviva și sutura. Se recomandă sutura post-extracțională pentru evitarea sângerărilor și pentru o mai bună vindecare a plăgii.
  • Antibioterapia este indicată, în multe situații, la pacientul cardiovascular pentru evitarea complicațiilor post-extracționale, post-chirurgie dento-alveolară sau parodontală.
  • Se recomandă prezentarea pacientului la control în urma efectuării unor manopere chirurgicale la 24-48 de ore.

Nu în ultimul rând, instruirea pacienților pentru menținerea unei bune stări a sănătății oro dentare, cu respectarea igienei zilnice și evitarea apariției complicațiilor cariilor netratate.

dr Razvan Ghita - stomatolog / dentist @ clinica CriniDent Craiova

Dr. Răzvan Ghiță
medic dentist, specialist chirurgie dento-alveolară
www.crinident.ro

tensiune arteriala in stomatologie - clinica dentara CriniDent

#odondectomie Craiova #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDent #chirurgie dento-alveolară

WEBSITE-URI PARTENERE

Cristian Nicolae Inspiration
CityDent
Vladenta
Banca Transilvania
Dental Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
dermamarketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinici chirurgie estetică
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
dental education

Lasă un comentariu

(Comentarii)

ro_RO