recomandă CriniDent:

Google și Facebook

chirirgie orala Craiova, stomatologie Craiova, cinica dentara

Ce este odontectomia și când este necesară?

Odontectomia este o intervenție chirurgicală similară cu extracția dentară, care este realizată atunci când un dinte se dezvoltă în interiorul osului alveolar. Această procedură este de obicei necesară în cazul molarilor de minte, deoarece acești dinți sunt ultimii care erup în arcada dentară. Există situații în care spațiul disponibil în arcadă poate fi deja ocupat de ceilalți dinți, ceea ce determină erupția molarilor de minte în poziții neobișnuite sau chiar rămânerea acestora incluși în osul mandibular.

Când este necesară procedura de odontectomie?

Intervenția de odontectomie este recomandată atunci când un dinte rămâne inclus în osul maxilar sau mandibular, în special în cazul molarilor de minte. Incapacitatea unui dinte de a erupe corect poate duce la diverse complicații, inclusiv carii dentare (atât la nivelul dintelui inclus sau parțial erupt, cât și la nivelul dinților învecinați), pericoronarită (mai ales în cazul molarilor de minte), afecțiuni parodontale la nivelul dinților învecinați, înghesuirea dinților, precum și resorbția radiculară la nivelul dinților învecinați.

chirurgie dentara Craiova, odondectomie, implant dentar Craiova

Ce contraindicații există pentru procedura de odontectomie?

Odontectomia nu este recomandată pentru toate categoriile de vârstă. Această intervenție nu este indicată în cazul copiilor, dar nici în cazul adulților cu vârsta peste 40-50 de ani.

De asemenea, pacienții cu probleme generale de sănătate trebuie să fie tratați cu mai multă atenție. În această categorie se includ cei care necesită tratament pentru afecțiuni generale sau care au primit avizul unui medic generalist înainte de a se efectua intervenția chirurgicală. Este esențial ca starea generală de sănătate a pacientului să fie evaluată în profunzime pentru a asigura o intervenție chirurgicală sigură și pentru a minimiza riscurile asociate.

Procedura de odontectomie poate varia în funcție de poziția și stadiul de dezvoltare a dintelui inclus. În general, procesul implică următoarele etape:

 • Examinare clinică completă: Medicul dentist efectuează un consult detaliat cu ajutorul radiografiilor dentare pentru a evalua exact poziția dintelui inclus și pentru a determina dacă odontectomia este sau nu necesară.
 • Planificarea intervenției: Pe baza evaluării, se stabilește un plan de tratament, în funcție de complexitatea cazului și nevoile pacientului.
 • Anestezia locală: Pacientul este anesteziat pentru a asigura absența durerii și confortul în timpul procedurii.
 • Incizia zonei de lucru: Se realizează o incizie în gingie pentru a expune dintele inclus și osul în care se află.
 • Extracția dintelui: Dintele inclus este extras cu atenție din osul alveolar. În unele cazuri, este posibil să fie necesar să se împartă dinte sau să se elimine os suplimentar pentru a facilita extracția. După extracție, se pot aplica suturi pentru a închide incizia și a permite o vindecare corespunzătoare.
 • Perioada de recuperare: Pacientul este informat despre îngrijirea postoperatorie și primește prescripții pentru gestionarea durerii sau a eventualelor complicații.

chirirgie orala Craiova, stomatologie Craiova, cinica dentara

Indicații la care trebuie să fii atent după procedura de odontectomie

 • Evitați clătirea gurii imediat după intervenție: Nu atingeți zona plăgii alveolare (locul de extracție a dintelui), mențineți compresele timp de 2 ore și evitați clătirea gurii cel puțin 12 ore.
 • Amenințați mâncarea timp de 2 ore: Nu consumați alimente tari sau excesiv de fierbinți timp de 24-48 de ore după intervenție.
 • Nu consumați tutun: În cazul fumătorilor, se recomandă reducerea numărului de țigări pe zi, deoarece fumatul poate întârzia procesul de vindecare.
 • Gestionați durerea cu analgezice: Pentru a ameliora disconfortul, puteți lua analgezice obișnuite, cum ar fi Nurofen, Ketonal, conform recomandărilor.
 • Evitați atingerea zonei cu periuța de dinți: Puteți relua spălatul normal al dinților a doua zi, evitând contactul periuței de dinți cu zona plăgii și clătirea excesivă timp de 4-5 zile.
 • Tratați umflătura cu comprese reci: După intervenție, este posibil să apară umflături (edem), iar aplicarea compreselor reci pe obraz pentru 2-3 zile poate ajuta la reducerea acestora. Evitați efortul fizic intens în următoarele 4-5 zile.
 • Programați un control după aproximativ o săptămână: Reveniți pentru îndepărtarea firelor de sutură la 7 zile după intervenție, conform programării.

Vă așteptăm la clinica CriniDent pentru a avea grijă de dinții tăi, deoarece zâmbetul tău contează!

Dr Razvan Ghita, clinica stomatologie CriniDent Craiova

Dr. Răzvan Ghiță
specialist chirurgie dento-alveolară

chirurgie dentara Craiova, odondectomie, implant dentar Craiova

TRATAMENTE DENTARE CRAIOVA

fatete dentare Craiovacoroane dentare, fațetă ceramică, fațete Emax, sigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiova, sinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentara, igiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiova, tratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentare, parodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasunete, profilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonție, albire dentară, albirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlay, chirurgie orală, chirurgie dento-alveolară

WEBSITE-URI PARTENERE

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Medica Marketing – promovare pentru spitale și clinici medicale

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara 
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour

Lasă un comentariu

(Comentarii)