recomandă CriniDent:

Google și Facebook

resorbtie osoasa, aditie de os Craiova, implant dentar Craiova, chirurgie orala

Resorbția osoasă: De ce este indicat să prevenim pierderea osoasă?

Majoritatea oamenilor preferă să amăne tratamentul stomatologic și nu se grăbesc să programeze o restaurare a dinților lipsă. Acest comportament se datorează lipsei de conștientizare a consecințelor, fricii de medici sau teama de costurile ridicate implicate. Cu toate acestea, evitarea încăpățânată a tratamentului stomatologic poate avea consecințe grave. Dacă refacerea dintelui nu începe în primele luni după extracție, se produce subțierea și atrofierea țesutului osos. Această problemă nu afectează doar aspectul estetic, ci și funcționalitatea dentară.

Ce este osul alveolar?

Osul alveolar este structura în care sunt încorporate rădăcinile dinților. Se distinge prin caracteristicile sale distincte față de alte oase din corpul uman. O particularitate a osului alveolar este capacitatea sa de a se remodela în timp, în special în condiții de edentație (absența dintelui) sau în prezența bolilor parodontale.

Osul alveolar are un rol esențial în menținerea stabilității dentare. Atunci când nu mai există forța de mestecare transmisă prin dinte la osul alveolar (caz în care dinții sunt pierduți), osul își pierde capacitatea de suport și devine mai susceptibil la resorbție (se micșorează până când devine subțire complet).

resorbtie osoasa, aditie de os Craiova, implant dentar Craiova, chirurgie orala

Resorbția osoasă poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care se numără:

 • Pierderea dinților: Lipsa forței de mestecare exercitată de dinți poate duce la resorbția osului alveolar.
 • Boli parodontale: Afecțiunile precum gingivita și boala parodontală, pot deteriora țesutul osos care susține dinții.
 • Traumatisme dentare: Loviturile puternice sau alte traume la nivelul dinților pot afecta osul alveolar.
 • Infecții dentare: Abscesele dentare sau alte infecții ale dinților pot duce la deteriorarea țesutului osos.
 • Factori genetici: Anumite caracteristici ereditare (transmise de la o generație la alta) pot predispune la resorbție osoasă.
 • Deficiențe nutriționale: Lipsa anumitor nutrienți esențiali poate afecta sănătatea osoasă.
 • Fumatul: Fumatul poate afecta fluxul de sânge și poate compromite vindecarea țesutului osos.
 • Boli sistemice: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi osteoporoza sau osteomalacia, pot influența sănătatea osoasă în general, inclusiv la nivelul maxilarului și mandibulei.

resorbtie osoasa, aditie de os Craiova, implant dentar Craiova, chirurgie orala

Cum putem să prevenim resorbția osoasă?

 • Igiena orală adecvată: Spălarea regulată a dinților, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la dentist ajută la prevenirea bolilor parodontale și a cariilor dentare, care pot duce la resorbție osoasă.
 • Alimentație sănătoasă: O dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali, precum calciul și vitamina D, contribuie la menținerea sănătății osoase.
 • Evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool: Fumatul și consumul de alcool pot afecta sănătatea generală a oaselor și pot spori riscul de resorbție osoasă.
 • Vizite regulate la medicul dentist: Examinările dentare regulate permit identificarea timpurie a problemelor dentare și osoase, facilitând tratamentul precoce și prevenirea complicațiilor ulterioare.
 • Tratarea afecțiunilor dentare și parodontale: Este important să se trateze prompt cariile dentare, gingivita și alte afecțiuni ale gingiilor pentru a preveni progresia către boli parodontale mai severe, care pot afecta osul.

Opțiuni de tratament în cazul atrofiei osoase

 • Intervenții chirurgicale: În cazurile severe de resorbție osoasă, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru reconstrucția sau întărirea osului afectat.
 • Ridicarea sinusurilor (sinus lift): Această intervenție are ca scop creșterea înălțimii osului în partea laterală a arcadei superioare. Ea permite ridicarea podelei sinusului maxilar pentru a crea spațiul necesar pentru adăugarea de grefă osoasă.
 • Adiția osoasă: Această procedură vizează extinderea grosimii sau înălțimii crestei osoase prin adăugarea de granule osoase. Aceste granule sunt menținute în poziție cu ajutorul unor membrane de colagen sau de titan.

resorbtie osoasa, aditie de os Craiova, implant dentar Craiova, chirurgie orala

 • Implanturi dentare: Pentru a înlocui dinții pierduți și a restabili funcția și aspectul estetic, pot fi utilizate implanturile dentare, care sunt integrate în osul maxilarului sau mandibulei.

Este important să se urmeze sfaturile și recomandările medicului dentist pentru prevenirea și tratamentul resorbției osoase, deoarece abordarea poate varia în funcție de cauza și severitatea condiției.

Dr Cristiana Nicolae, clinica stomatologie CriniDent Craiova

Dr. Cristiana Nicolae
medic dentist, specialist implantologie / estetică dentară

TRATAMENTE DENTARE CRAIOVA
fatete dentare Craiovacoroane dentare, fațetă ceramicăfațete Emaxsigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiovasinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentaraigiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiovatratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentareparodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasuneteprofilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonțiealbire dentarăalbirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlaychirurgie orală, chirurgie dento-alveolară
WEBSITE-URI PARTENERE
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
Medica Marketing – promovare pentru spitale și clinici medicale
Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare
Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară
#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara 
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour

Lasă un comentariu

(Comentarii)