recomandă CriniDent:

Google și Facebook

dentist Craiova - stomatologie Craiova, implant dentar, fatete, coroana zirconiu

Ce este hipersensibilitatea dentinară și cum se tratează aceasta la clinica CriniDent

Cele mai multe probleme dentare se manifestă prin durere, sângerare sau chiar leziuni, iar amânarea tratamentului necesar agravează atât problema dentară cât și starea de sănătatea a pacientului.

Ce este hipersensibilitatea dentinară?

Hipersensibilitatea dentinară apare atunci când dentina își pierde stratul protector de smalț sau cement, deseori este un fenomen cauzat de retracţia gingivală sau de eroziunea dentară. Dinții au în mod normal o anumită senzație la diverși factori declanșatori, dar ceea ce separă hipersensibilitatea de o senzație dentară obișnuită este intensitatea durerii. Hipersensibilitatea dentară este definită ca o durere scurtă, ascuțită, care apare din dentina expusă, determinată instant de anumiți stimuli (tactili sau termici). Este cauzată de expunerea la mediul extern al dentinei, aceasta fiind o structură a dintelui dintre pulpă (interiorul dintelui) și stratul extern (smalț).

dentist Craiova - stomatologie Craiova, implant dentar, fatete, coroana zirconiu

Posibile simptome ale hipiersensibilității dentinare

  • Dureri dentare spontane: Hipersensibilitatea dentară poate apărea si dispărea de mai multe ori pe parcursul timpului.
  • Sensibilitate localizată la un dinte sau la mai mulți dinți adiacenți: Sensibilitatea dentară se manifestă prin dureri de intensitate variabilă la nivelul unui dinte sau grup de dinți.
  • Durere ascuțită la cald sau rece: Durerile sunt declanșate de consumul alimentelor reci, calde, dulci sau acide, de periajul dentar si, uneori, chiar de inspirarea aerului mai rece.

dentist Craiova - stomatologie Craiova, implant dentar, fatete, coroana zirconiu

Care sunt cauzele hipersensibilității dentinare?

  • Agenții termici și tactili: În cazul hipersensibilității dentare, din diverse cauze, dentina este expusă mediului bucal, ajungând în contact cu agenți termici si tactili: înghețată; sucuri reci, gheață; ceai, cafea; agenți chimici: băuturile răcoritoare carbogazoase, fructe, în special citricele, dulciuri, murături, acru sau acid. Ca și agent tactil amintim periajul sau atingerea suprafeței de dentină expusă.
  • Dinții fisurați: Un dinte fisurat poate constituii cauza din fundal a unei hipersensibilități dentinare.
  • Retracția gingivală: Cauza majoră a expunerii dentinei este retracția gingivală.
  • Retracția gingivală este adesea un semn al periajului traumatic prelungit sau al parodontitei cronice.
  • Stimulii externi: Durerea din hipersensibilitatea dentinară poate fi declanșată și de anumiți stimuli externi. Pulpa dentară trimite terminații nervoase în dentină care împreună cu dentina sunt protejate în mod normal de către smalț. Dacă smalțul este afectat și nu mai asigură protecție terminațiilor nervoase, acestea sunt expuse și sunt foarte sensibile.
  • Albirea dentară la domiciliu: Utilizarea metodelor de albire a dinților la domiciliu contribuie la creșterea incidenței hipersensibilității dentinare. Dacă apare disconfort după o astfel de procedură este bine să apelați la medicul stomatolog de urgență.
  • Bruxismul: Fazele avansate ale bruxismului pot produce hipersensibilitatea dentinară.

Una dintre cauzele principale ale expunerii dentinei este o retragere a liniei gingiilor care expune rădăcinile dinților. Spre deosebire de coroana dintelui, rădăcinile nu sunt acoperite de stratul protector dur numit smalț. Rădăcinile sunt compuse în principal din tubuli minuscule, care acționează ca o legătură cu nervul care furnizează dinte. Când sunt expuse la stimuli cum ar fi alimente și băuturi dulci, reci sau calde, persoana afectată experimentează o senzație extremă care se numește hipersensibilitate la dentină.

dentist Craiova - stomatologie Craiova, implant dentar, fatete, coroana zirconiu

Ce variante de tratamente avem pentru hipersensibilitate dentinară?

Pentru a determina un tratament adecvat și eficient, este esențial ca medicul dentist să ajungă la un diagnostic corect pentru hipersensibilitatea dentară. Un diagnostic definitiv pentru această problemă dentară este de obicei atins prin excluderea altor afecțiuni care necesită o varietate de opțiuni de tratament.

În funcție de diagnostic, avem următoarele variante de tratament: tratamentul leziunilor de la nivelul smalțului (carii în suprafață, fracturi mici și demineralizări) sunt de obicei soluționate prin obturații dentare (plombe). O soluție alternativă pentru tratamentul hipersensibilității legate de expunerea rădăcinii (retracția gingivală) este acoperirea rădăcinii cu țesut gingival (grefă gingivală). Uneori în cazurile de sensibilitate persistentă, medicul dentist poate recurge la tratamente de desensibilizare profesionale. Acestea se efectuează prin aplicare de substanțe remineralizante sau prin tratamente de desensibilizare.

Cum putem prevenii hipersensibilitatea?

În aceste condiții trebuie să luăm măsuri atât privind igiena dentară, cât și măsuri legate de apariția unei eventuale leziuni carioase. Prin periajul adecvat și utilizarea produselor adecvate, majoritatea pacienților cu hipersensibilitate dentară pot reduce nivelul de sensibilitate și soluționa problema complet.

La clinica CriniDent problemele dentare au mereu o rezolvare. Pentru că – “zâmbetul tău contează!”

Dr. Cristiana Nicolae
medic dentist, competențe implantologie / estetică dentară

dentist Craiova - stomatologie Craiova, implant dentar, fatete, coroana zirconiu

# fatete dentare Craiova # coroane dentare # fațetă ceramică # fațete Emax # sigilare dentara Craiova # sigilare dentara copii # protetica dentara Craiova # proteze scheletate Craiova # proteze dentare Craiova # sinus lifting Craiova # chirurgie orală Craiova # terapie laser Craiova # laser stomatologic Craiova # tratament laser parodontoza # igiena dentara # igiena aparatului dentar # recomandări aparate dentare # miniimplanturi ortodontice # tratamente de canal Craiova # tratamente endodontice CriniDent Craiova # frica de dentist # dentist Craiova # sterilizare instrumente sotmaologice # parodontoză # parodontită # cauze boala parodontală # simptome parodontită # proteze dentare # parodontologie # gingivită # tratament parodontoză # proteze dentare # protetică dentară Craiova # detartraj cu ultrasunete # profilaxie dentară # aparate dentare # aparate ortodontice # ortodonție #albire dentară # albirea dinților Craiova # fațete dentare # clinică stomatologie CriniDent # estetică dentară # implanturi dentare # implantologie # obturații estetice  # inlay/onlay/overlay # chirurgie orală # chirurgie dento-alveolară

Website-uri partenere

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Medica Marketing – promovare pentru spitale și clinici medicale

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Lasă un comentariu

(Comentarii)

ro_RO