recomandă CriniDent:

Google și Facebook

dental clinic Craiova, detartraj, chirurgie orala Craiova

Metode de prevenire a infecțiilor la CriniDent

Cabinetul stomatologic este o locație cu risc crescut de transmitere a infecțiilor. De aceea, controlul infecțiilor este una dintre cele mai importante probleme care trebuie luată în considerare în cabinetele stomatologice. Implementarea unor proceduri realiste de control a infecțiilor implică colaborarea întregii echipe a clinicii stomatologice CriniDent.

Există anumite precauții universale care reprezintă punctul de plecare în ceea ce privește controlul infecțiilor:
– Se pleacă întotdeauna de la ideea ca toți pacienții pot fi purtători ai unei boli infecțioase
– Fiecărui pacient îi este aplicat același protocol de control strict al infecțiilor
– Orice loc de muncă trebuie să fie sigur și ferit de riscuri, atât pentru pacient cât și pentru personalul clinicii dentare
– Echipamentele de protecție trebuie folosite în conformitate cu normativele impuse de lege.

dental clinic Craiova, detartraj, chirurgie orala Craiova

Un istoric medical trebuie realizat pentru toți pacienții care se află la prima vizită. Acesta trebuie reactualizat în mod regulat. Chestionarul medical și discuția cu pacientul nu trebuie să lipsească din protocolul normal al cabinetului. În cazul descoperirii unui pacient cu infecție, trebuie urmat un protocol de control prestabilit.

Trebuie evitată contaminarea mănușilor, a instrumentelor, dispozitivelor și materialelor în timpul tratamentului prin atingerea feței, a măștii, butoanelor, lămpii, mânuirea fișierelor dentare etc. Instrumentarul mic (freze) trebuie să fie manipulat cu ajutorul unei pense sterile de servit. Pensa trebuie păstrată într-o zona curată pe măsuța asistentei.

Toate articolele care pleacă sau vin de la laboratorul de tehnică dentară trebuie decontaminate pentru a proteja atât tehnicianul de laborator, cât și pacientul. Amprentele trebuie clătite cu apă și dezinfectate. Protezele fixe sau mobilizabile de asemenea trebuie dezinfectate. Mesele de lucru se dezinfectează dupa fiecare utilizare.

Cum realizăm decontaminarea cabinetului?

– Spălare: trebuie îndepărtate toate resturile și microorganismele
– Dezinfecție: distrugerea chimică a microorganismelor
– Folosirea lămpilor ultraviolet bactericide.

Spălatul pe mâini este obligatoriu la începutul zilei, după fiecare pacient și la sfârșitul zilei. Înainte și după fiecare intervenție medicul își va spăla mâinile cu apă și săpun (dispozitiv pe senzor, fără atingere directă), prin două săpuniri consecutive, timp de minimum 15 secunde. În anumite situații , spălarea este completată cu dezinfecția mâinilor. Ștergerea mâinilor se realizează cu prosoape de hârtie, de unică folosință. De asemenea este recomandat ca medicul și echipa medicală să nu poarte bijuterii în cabinet și să aibă unghiile tăiate și îngrijite.

Protejarea echipei operatorii este obligatorie. Ea se realizează în primul rând prin utilizarea unui echipament de protecție adecvat, dar și prin imunizarea personalului, personalul medical fiind expus la o mare varietate de boli. Barierele fizice între pacienți și echipa operatorie reprezintă o bună modalitate de protecție împotriva bolilor contagioase. Aceste bariere sunt denumite general – echipament de protecție – și se referă la:
– îmbrăcăminte
– ochelari
– măști faciale
– mănuși.

Echipamentul medical de protecție se poate realiza dintr-o varietate de materiale, ținându-se cont de faptul că trebuie să reziste la spălarea la temperatură de peste 60 C,̊  temperatura la care sunt distruse virusurile din sânge, inclusiv HIV. La intrarea în cabinet se schimbă în totalitate îmbrăcămintea de stradă cu cea de cabinet. Îmbrăcămintea de protecție nu se poartă în afara cabinetului medical și trebuie schimbată cel putin o data pe zi. Este recomandat ca îmbrăcămintea de protecție să nu fie strâmtă ci lejeră și să permită executarea cu ușurință a mișcărilor.

Ochelarii de protecție trebuie purtați de fiecare dată când există riscul de stropire cu salivă, aceștia reprezentând bariera fizică pentru ochi. De asemenea, ochelarii împiedică frecatul la ochi scăzând riscul de contaminare directă. Sunt obligatorii în cazul unor manopere ca utilizarea pieselor de mână, în timpul detartrajelor, în cazul îndepărtării unei coroane și în timpul lustruirilor, finisărilor și periajelor dentare.

În cazul anumitor manopere în care există riscul împroșcării accidentale a pacientului, și acestuia trebuie să i se ofere ochelari sau dispozitive de protecție pentru ochi. Ochelarii, este recomandat să fie ușori, întotdeauna curați, pe măsura medicului și este de preferat să prezinte lentile de mărire. Ca și ochelarii de protecție, măștile faciale reprezintă o barieră fizică împotriva răspândirii microorganismelor pe mucoasele expuse. În plus, ele oferă un filtru împotriva microorganismelor răspândite sub formă de aerosoli de către piesele de mână, aparatul de detartraj sau aspirator. Măștile trebuie schimbate după fiecare pacient, iar în cazul unor proceduri mai lungi trebuie schimbate pentru a menține eficiența de filtru, deoarece acesta este deteriorat de umiditatea respirației.

Mănușile protejează medicul și personalul auxiliar de infestarea mâinilor cu microorganisme. De asemenea protejează și pacientul de microorganismele care se pot găsi pe mâinile personalului medical. Este recomandată utilizarea mănușilor în realizarea oricărei manopere stomatologice.

Adina Sarbu @ clinica CriniDent Craiova

Adina Sârbu
asistentă medicală
www.crinident.ro

#odondectomie Craiova #sigilare dentara Craiova #sigilare dentara copii #protetica dentara Craiova #proteze scheletate Craiova #proteze dentare Craiova #sinus lifting Craiova #chirurgie orală Craiova #terapie laser Craiova #laser stomatologic Craiova #tratament laser parodontoza #igiena dentara #igiena aparatului dentar #recomandări aparate dentare #miniimplanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente de canal Craiova #tratamente endodontice CriniDent Craiova #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie Craiova #cabinet stomatologic CriniDent Craiova #clinică stomatologică CriniDent #chirurgie dento-alveolară

WEBSITE-URI PARTENERE

Cristian Nicolae Inspiration
CityDent
Vladenta
Banca Transilvania
Dental Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
dermamarketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinici chirurgie estetică
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
dental education

Lasă un comentariu

(Comentarii)

ro_RO