recomandă CriniDent:

Google și Facebook

tratamente dentare Craiova, stomatologie Craioa

Ce facem în cazul unei fracturi dentare? Tipuri și metode de tratament la Crinident

O fractură dentară este o fisură sau o ruptură în structura unui dinte. Aceasta poate varia de la o fisură fină în smalț până la o fisură mai profundă care se extinde până în rădăcina dintelui. Fracturile dentare pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv traume fizice, carii dentare avansate, obiceiuri precum mestecatul de gheață sau utilizarea dinților pentru deschiderea obiectelor și presiunea excesivă aplicată asupra dinților în timpul masticării.

Tratamentul fracturilor dentare poate varia în funcție de severitatea fracturii și poate include lucrări dentare precum obturații, coroane dentare sau chiar extracția dintelui în cazurile mai grave. Este important să consulți un dentist dacă suspectezi că ai o fractură dentară pentru a primi un tratament adecvat și pentru a preveni complicațiile ulterioare.

tratamente dentare Craiova, stomatologie Craioa

 

Care sunt cauzele fracturilor dentare?

 • Traume fizice: Lovituri puternice sau accidente care implică capul sau gura pot cauza fracturi dentare. De exemplu, un accident de mașină sau o cădere poate provoca fracturarea unui dinte.
 • Caria dentară: Caria dentară netratată poate slăbi structura dintelui, făcându-l mai susceptibil la fracturi. Caria dentară poate să subțieze smalțul și să afecteze straturile mai adânci ale dintelui, cum ar fi dentina, ceea ce poate slăbi structura dintelui și poate duce la fracturare.
 • Bruxismul: Bruxismul, sau scrâșnitul dinților în timpul somnului sau chiar în timpul zilei, poate provoca uzură excesivă și slăbirea structurii dinților, ceea ce îi face mai susceptibili la fracturare.
 • Temperaturi extreme: Consumul de alimente și băuturi extrem de reci sau calde poate provoca contracții și dilatări rapide ale smalțului dentar, ceea ce poate duce la fisuri sau fracturi.

 

Tipuri de fracturi dentare

Există mai multe tipuri de fracturi dentare, care pot varia în funcție de gravitatea și localizarea leziunii. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de fracturi dentare:

 • Fractura de smalț: Aceasta este cea mai superficială formă de fractură dentară, afectând doar stratul exterior al dintelui, numit smalț. De obicei, nu este asociată cu durere, dar poate fi inestetică și necesită adesea tratament cosmetic pentru a îmbunătăți aspectul dintelui.
 • Fractura de smalț și dentină: În această situație, fractura afectează atât smalțul, cât și stratul subiacent numit dentină. Durerea poate fi prezentă, deoarece dentina este mai sensibilă decât smalțul. Tratamentul poate implica repararea cu o obturație dentară sau o coroană, în funcție de extinderea fracturii.
 • Fractura verticală: Această fractură se deplasează vertical prin dinte, împărțindu-l în două sau mai multe părți. Durerea poate fi moderată până la severă, iar tratamentul depinde de severitatea fracturii. În unele cazuri, dinte poate fi salvat cu tratament endodontic și o coroană.
 • Fractura corono-radiculară: Această fractură implică atât coroana (partea vizibilă a dintelui), cât și rădăcina. Este adesea asociată cu durere și sensibilitate crescută și poate necesita tratament endodontic și, eventual, extracție, în funcție de extinderea fracturii și de starea generală a dintelui.
 • Fractura rădăcinii: Aceasta este o fractură care afectează rădăcina dintelui și poate fi însoțită de durere intensă și umflare. De obicei, necesită extracția dintelui afectat.
 • Fractura coronară complicată: Acest tip de fractură implică expunerea pulpei dentare, care este partea internă a dintelui conținând nervii și vasele de sânge. Este adesea asociată cu durere intensă și necesită tratament endodontic rapid pentru a preveni infecția.

tratamente dentare Craiova, stomatologie Craioa

Cum putem trata fracturile dentare la CriniDent?

Primul pas în tratamentul unei fracturi, precum și în tratarea cariei, constă în realizarea unei radiografii pentru a evalua extinderea leziunii și dacă aceasta a afectat nervul. Similar oricărei carii, leziunea trebuie îndepărtată până la nivelul țesutului sănătos pentru ca dinte să poată fi reconstruit, înlocuind țesuturile afectate. În funcție de gradul de afectare al cariei, restaurarea dintelui poate fi realizată cu o plombă sau cu o coroană dentară.

 

Tratamentul pentru diferitele tipuri de fracturi dentare poate varia în funcție de gravitatea și localizarea fracturii.

 • Fractura de smalț: Aceste fracturi superficiale pot fi tratate adesea cu proceduri cosmetice, cum ar fi plombele compozite sau restaurările estetice, pentru a îmbunătăți aspectul dintelui afectat.
 • Fractura de smalț și dentină: Pentru aceste fracturi care afectează atât smalțul, cât și dentina, tratamentul poate implica plombe dentare sau coroane dentare, în funcție de extinderea leziunii și de nevoile individuale ale pacientului.
 • Fractura verticală: Tratamentul depinde de gravitatea fracturii. Dacă fractura nu a afectat nervul sau nu este prea severă, poate fi aplicată o coroană dentară pentru a proteja și a întări dinte. În cazurile mai grave, tratamentul endodontic (tratament de canal) poate fi necesar înainte de aplicarea coroanei.

Este important să consulți întotdeauna un medic dentist pentru evaluarea și tratamentul adecvat al fracturilor dentare, deoarece tratamentul poate varia în funcție de situația specifică a fiecărui pacient și de gravitatea fracturii. Vă așteptăm la Clinica CriniDent. Zâmbetul tău contează!

dr Anca Diaconu, specialist protetica dentara @ CriniDent - stomatologie Craiova

Dr. Anca Diaconu
medic dentist, specialist protetică dentară

tratamente dentare Craiova, stomatologie Craioa

TRATAMENTE DENTARE CRAIOVA
fatete dentare Craiovacoroane dentare, fațetă ceramicăfațete Emaxsigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiovasinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentaraigiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiovatratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentareparodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasuneteprofilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonțiealbire dentarăalbirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlaychirurgie orală, chirurgie dento-alveolară
WEBSITE-URI PARTENERE
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
Medica Marketing – promovare pentru spitale și clinici medicale
Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare
Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară
#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara 
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour

Lasă un comentariu

(Comentarii)