recomandă CriniDent:

Google și Facebook

preventie gingivita si parodontoza, parodontologie Craiova

Importanța sănătății gingiilor pentru a preveni gingivita și parodontoza

Într-o lume în care sănătatea orală devine din ce în ce mai importantă, prevenirea problemelor parodontale joacă un rol esențial în menținerea unui zâmbet sănătos și radiant. Gingiile sănătoase și dinții puternici sunt cheia unei vieți fericite și a unei stări generale de bine. În acest articol, vom explora cele mai eficiente strategii pentru a preveni gingivita și problemele parodontale avansate, pentru a menține o sănătate orală optimă.

preventie gingivita si parodontoza, parodontologie Craiova

Periajul dentar corect reprezintă piatra de temelie a unei igiene orale sănătoase

Iată câteva aspecte esențiale pe care ar trebui să le iei în considerare în momentul în care îți cureți dinții:

 • Alegerea periuței de dinti: O periuță cu peri de duritate medie este indicată pentru a evita deteriorarea smalțului dentar și a gingiilor. Înlocuirea periuței la fiecare 3-4 luni sau mai devreme dacă perișorii sunt îndoiți sau uzati.
 • Tehnica corectă de periaj: Incline periuța la un unghi de 45 de grade față de linia gingiilor. Efectuează mișcări circulare sau în formă de V pentru a asigura curățarea completă a suprafețelor dentare.
 • Durata ideală a periajului: Asigură-te că periajezi dinții timp de cel puțin 2 minute, acordând atenție fiecărui dinte și suprafeței gingivale.
 • Folosirea pastei de dinti și a apei de gură: Alege o pastă de dinți cu fluor pentru a întări smalțul și pentru a preveni cariile dentare. Utilizează apă de gură antiseptică pentru a reduce bacteriile și pentru a menține o respirație proaspătă.
 • Utilizează aței dentare cel puțin o dată pe zi: Ața dentară este adesea neglijată, dar este o componentă vitală a igienei orale. Folosește aproximativ 45 de milimetri de ață dentară și înfășoară capătul în jurul degetului mijlociu, iar restul pe celălalt deget mijlociu. În timp ce utilizezi ața, curăță și limba și zona de jos a gingiilor pentru o igienă orală eficientă.

preventie gingivita si parodontoza, parodontologie Craiova

Alimentație sănătoasă pentru dinți sănătoși

O alimentație sănătoasă nu este doar esențială pentru o stare generală de bine, ci joacă și un rol crucial în menținerea sănătății gingiilor și dinților. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate preveni problemele parodontale și poate contribui la menținerea unui zâmbet radiant. Iată cum poți îmbunătăți dieta ta pentru sănătatea orală optimă:

 • Limitarea consumului de zahăr: Consumul excesiv de zahăr este unul dintre principalii factori care contribuie la apariția cariilor dentare și a problemelor gingivale. Citește  atent etichetele alimentelor pentru identificarea adăugării de zahăr sub diverse forme. Periajul sau clătirea gurii după consumul de alimente sau băuturi dulci pentru a minimiza impactul negativ.
 • Rolul nutrienților în sănătatea gingiilor: O dietă echilibrată și variată furnizează organismului nutrienții esențiali pentru menținerea sănătății gingiilor și a smalțului dentar. Consumul regulat de alimente bogate în vitamine și minerale contribuie la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea afecțiunilor orale. Consumă fructe și legume proaspete, care oferă vitamine și antioxidanți esențiali.
 • Importanța hidratării: O hidratare adecvată ajută la menținerea sănătății gingiilor și a dinților. Apa nu doar ajută la spălarea particulelor alimentare, dar are și un rol important în neutralizarea acidului din gură.

Renunță la fumat pentru a preveni boloile gingivale

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt pași critici în menținerea sănătății parodontontale.

Fumatul este asociat cu o serie de probleme orale, inclusiv inflamarea gingiilor, reducerea fluxului sanguin către acestea și dificultatea în vindecarea rănilor. Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni parodontale grave, precum parodontita.

Beneficiile aduse de renunțatul la fumat:

 • Reducerea inflamației gingiilor și îmbunătățirea circulației sângelui în această zonă.
 • Îmbunătățirea vindecării țesuturilor și reducerea riscului de parodontită.
 • Scăderea riscului de pierdere a dinților și îmbunătățirea aspectului general al zâmbetului.

Reduceți stresul zilnic pentru a preveni gingivita și parodontoza

Stresul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății parodontale, prin intermediul sistemului imunitar și al obiceiurilor comportamentale.

Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar și poate crește inflamația în organism, inclusiv în gingii. De asemenea, poate contribui la obiceiuri precum scrâșnitul dinților sau mestecatul excesiv de unghii, care pot avea consecințe negative asupra sănătății orale.

Dacă te știi cu probleme de insomnie, vorbește cu prietenii, familia sau un profesionist despre sursele de stres și identificarea strategiilor pentru a le gestiona. Asigurarea unei rutine de somn adecvate pentru a menține echilibrul hormonal și pentru a susține sănătatea generală.

Prin abordarea atentă a factorilor de risc precum fumatul, consumul de alcool și gestionarea stresului, poți contribui semnificativ la menținerea sănătății parodontale și la prevenirea problemelor orale.

Dr Andrada Dilof, clinica stomatologie CriniDent Craiova

Dr. Andrada Dilof
medic dentist stomatologie generală, rezident parodontologie

preventie gingivita si parodontoza, parodontologie Craiova

TRATAMENTE DENTARE CRAIOVA
fatete dentare Craiovacoroane dentare, fațetă ceramicăfațete Emaxsigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiovasinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentaraigiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiovatratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentareparodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasuneteprofilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonțiealbire dentarăalbirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlaychirurgie orală, chirurgie dento-alveolară
WEBSITE-URI PARTENERE
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
Medica Marketing – promovare pentru spitale și clinici medicale
Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare
Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară
#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara 
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour

Lasă un comentariu

(Comentarii)