recomandă CriniDent:

Google și Facebook

tratamente dentare Craiova, profilaxie dentara, dentist Craiova

Impactul dietei asupra sănătății orale: alegeri alimentare pentru un zâmbet sănătos

Într-o lume în care alimentația joacă un rol esențial în starea generală de sănătate, este important să înțelegem cum alegerile noastre alimentare pot afecta sănătatea orală. Alimentele pe care le consumăm interacționează direct cu dinții și gingiile noastre în timpul procesului de masticație și digestie. Această interacțiune poate avea efecte variate asupra sănătății orale, de la întărirea smalțului dentar până la crearea mediilor favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor nocive.

tratamente dentare Craiova, profilaxie dentara, dentist Craiova

Cum influențează alimentele starea dinților și gingiilor?

 • Acțiunea de masticație: Procesul de masticație începe descompunerea alimentelor solide în bucăți mai mici, ușor de înghițit și digerat. Alimentele crocante, cum ar fi legumele crude sau fructele, pot contribui la curățarea mecanică a dinților prin frecarea delicată a suprafețelor acestora în timpul masticației.
 • Acizii și pH-ul: Alimentele pot influența nivelul de aciditate din cavitatea bucală. Alimentele bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați pot fi descompuse în acizi de către bacteriile orale. Acești acizi pot eroda smalțul dentar într-un proces numit demineralizare. Consumul regulat al acestor alimente poate duce la apariția cariilor dentare.
 • Stimularea salivei: Anumite alimente, cum ar fi fructele și legumele fibroase, pot stimula producția de salivă. Saliva are multiple funcții benefice pentru sănătatea orală. Ea neutralizează acizii, spală particulele alimentare și conține enzime care încep procesul de digestie. De asemenea, saliva conține minerale esențiale, cum ar fi calciul și fosforul, care ajută la remineralizarea smalțului dentar.

Alimentele benefice pentru sănătatea orală

 • Fructele și legumele bogate în vitamina C: Vitamina C este esențială pentru sănătatea gingiilor. Ajută la menținerea țesuturilor gingivale sănătoase și la vindecarea rănilor. Alimentele precum citricele (portocale, lămâi, grapefruit), căpșunile, kiwi-ul și legumele cu frunze verzi (spanac, varză kale) sunt bogate în vitamina C. Acestea pot ajuta la prevenirea sângerărilor gingivale și a afecțiunilor gingivale.
 • Produsele lactate: Laptele, iaurtul și brânza sunt surse excelente de calciu și fosfor. Calciul ajută la întărirea smalțului dentar și la menținerea structurii osoase, în timp ce fosforul este esențial pentru repararea și menținerea sănătății dinților. Consumul regulat al acestor produse lactate contribuie la menținerea dinților puternici și la prevenirea cariilor.
 • Alimentele bogate în fibre: Fructele și legumele bogate în fibre au beneficii multiple pentru sănătatea orală. Acestea stimulează producția de salivă, care ajută la neutralizarea acizilor și la spălarea particulelor alimentare. De asemenea, fibrele din aceste alimente pot curăța în mod natural suprafețele dinților și pot preveni formarea plăcii bacteriene. Merele, morcovii, țelina și broccoli sunt exemple de alimente bogate în fibre.
 • Apa: Apa nu este doar esențială pentru hidratare, ci și pentru sănătatea orală. Consumul de apă ajută la eliminarea resturilor alimentare, la spălarea acizilor și la menținerea nivelului optim de salivă. Saliva are proprietăți antibacteriene și contribuie la remineralizarea smalțului dentar.

tratamente dentare Craiova, profilaxie dentara, dentist Craiova

Ce alimente pot provoca probleme dentare?

 • Zahărul: Zahărul este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare. Când consumăm alimente sau băuturi bogate în zahăr, bacteriile din cavitatea bucală descompun zahărul și produc acizi. Acești acizi pot ataca smalțul dentar, ducând la demineralizarea acestuia și la formarea cariilor. Alimente precum bomboanele, băuturile răcoritoare și dulciurile pot conține cantități mari de zahăr și pot crește riscul de carii.
 • Carbohidrații: Carbohidrații rafinați, precum pâinea albă, paste făinoase și produsele de patiserie, pot descompune rapid în zaharuri simple în cavitatea bucală. Bacteriile orale transformă aceste zaharuri în acizi care pot afecta smalțul dentar. Consumul frecvent al acestor alimente poate crește riscul de formare a cariilor.
 • Aciditatea excesivă din alimente și băuturi: Alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de aciditate pot eroda smalțul dentar. Aciditatea scade pH-ul din cavitatea bucală, făcând smalțul mai susceptibil la eroziune. Citricele (cum ar fi lămâile și portocalele), băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și băuturile energizante sunt exemple de produse cu aciditate crescută care pot afecta sănătatea orală.
 • Alimentele lipicioase: Alimentele lipicioase, precum caramelul și bomboanele gumate, pot rămâne agățate pe suprafața dinților pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru crește șansele formării plăcii bacteriene și a dezvoltării cariilor în zonele în care alimentele lipicioase stau în contact cu dinții.

Dieta noastră reprezintă un rol important în menținerea sănătății orale. Alegerile alimentare inteligente pot contribuii la prevenirea cariilor, a bolilor parodontale și a altor afecțiuni dentare. Prin îmbinarea unei diete echilibrate cu igiena orală regulată, putem menține un zâmbet sănătos și strălucitor pe termen lung.

Vă așteptăm la noi, clinica CriniDent oferă atenție fiecărui caz clinic. Zâmbetul tău contează!

Dr Cristiana Nicolae, clinica stomatologie CriniDent Craiova

Dr. Cristiana Nicolae
medic dentist, competențe implantologie / estetică dentară

tratamente dentare Craiova, profilaxie dentara, dentist Craiova

TRATAMENTE DENTARE CRAIOVA

fatete dentare Craiovacoroane dentare, fațetă ceramică, fațete Emax, sigilare dentara Craiova, sigilare dentara copii, protetica dentara Craiova, proteze scheletate Craiova, proteze dentare Craiova, sinus lifting Craiova, chirurgie orală Craiova, terapie laser Craiova, laser stomatologic Craiova, tratament laser parodontoza, igiena dentara, igiena aparatului dentar, recomandări aparate dentare, miniimplanturi ortodontice, tratamente de canal Craiova, tratamente endodontice CriniDent Craiova, frica de dentist, dentist Craiova, sterilizare instrumente sotmaologice, parodontoză, parodontită, cauze boala parodontală, simptome parodontită, proteze dentare, parodontologie, gingivită, tratament parodontoză, proteze dentare, protetică dentară Craiova, detartraj cu ultrasunete, profilaxie dentară, aparate dentare, aparate ortodontice, ortodonție, albire dentară, albirea dinților Craiova, fațete dentare, clinică stomatologie CriniDent, estetică dentară, implanturi dentare, implantologie, obturații estetice, inlay/onlay/overlay, chirurgie orală, chirurgie dento-alveolară

WEBSITE-URI PARTENERE

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Medica Marketing – promovare pentru spitale și clinici medicale

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara 
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour

Lasă un comentariu

(Comentarii)